Súgó

Segítség a márkázott lap.hu oldalak használatához

A Startlap lap.hu oldalainak rendszere 8500 lap.hu oldalból áll, melyeket a lap.hu mozgalom szerkesztői folyamatosan frissítenek, illetve ellátják lapjukat az adott témakörben friss, releváns tartalomra mutató linkekkel, megkönnyítve ezáltal felhasználóink adott témakörökön belüli tájékozódását.

A lap.hu oldalak mellett létrehoztuk a doboz aloldalakat is, ahol az egyes résztémakörökről még részletesebben lehet tájékozódni.

 • 1. A Lap.hu oldalak felépítése
  • 1.1 Fejléc
   • 1.1.1 Startlap Logo
   • 1.1.2 Kereső doboz
  • 1.2 Navigáció
   • 1.2.1 Kenyérmorzsa (Breadcrumb) navigáció
   • 1.2.2 Tartalom
   • 1.2.3 Meghatározás
  • 1.3 Tartalmi rész
   • 1.3.1 Hirdetések
   • 1.3.2 Hírek a témában doboz
   • 1.3.3 Tartalmi dobozok
  • 1.4 Negyedik oszlop
   • 1.4.2 Új linkek/Hasznos/Népszerű doboz
   • 1.4.4 A Startlap kiemelt témái
   • 1.4.5 Fórum – legfrissebb topikok
   • 1.4.6 Partner oldalak
  • 1.5 Lábléc
   • 1.5.1 Kapcsolat a lap szerkesztőjével
   • 1.5.2 A szerkesztő médiaajánlata
   • 1.5.3 Add a Startlaphoz
   • 1.5.4 Add a Kedvencekhez
   • 1.5.5 Segítség
   • 1.5.6 Kapcsolatfelvétel - Central Médiacsoport Zrt
   • 1.5.7 A Lap.hu médiaajánlata:
   • 1.5.8 Felhasználási feltételek
   • 1.5.9 Adatvédelem
   • 1.5.10 Impresszum
   • 1.5.11 Webmestereknek
 • 2. A doboz aloldalak felépítése
  • 2.1.1 Címsor
  • 2.1.2 Rendezés
  • 2.1.3 Hibajelentés
  • 2.1.4 Add a Startlaphoz
  • 2.1.5 Értékelés

1. A Lap.hu oldalak felépítése
A lap.hu oldalak felépítése a következő jól elkülöníthető egységekből áll: fejléc, navigáció, tartalmi rész, negyedik oszlop, lábléc. A felhasználóink könnyebb tájékozódása érdekében ezek az egységek minden lap.hu oldalon ugyan azon a helyen megtalálhatóak. A továbbiakban részletesebben foglalkozunk velük.

1.1 Fejléc

1.1.1 Startlap Logo
A Startlap logo Bubbábból - a Startlap kabalafigurájából -, és a Startlap feliratból áll. Felhívjuk a figyelmét, hogy a logo szó- és ábravédjeggyel védett, ezért használatuk engedélyhez kötött. A logó linkként működik, mely a Startlap nyitóoldalára vezet. A Startlap küldetése, hogy az internet legjavát kategorizált formában összegyűjtve, azt áttekinthető módon strukturálva, a felhasználók tájékozódását segítse. A Startlapot érdemes kezdőoldalnak beállítani, hiszen innen indulva gyorsan tájékozódhatunk a különböző, éppen érdeklődésünkre számot tartó témakörökben.

1.1.2 Kereső doboz
A kereső doboz minden lap.hu oldalunk fejlécében megtalálható. Amennyiben nem találja az oldalon a keresett információt, a kulcsszavas keresőnkbe beírva a megfelelő kifejezést, segítünk minél hamarabb megtalálni a keresett információt oly módon, hogy a Startlap teljes adatbázisának kínálati listájához irányítjuk a felhasználóinkat a Startlap Kereső segítségével, vagy választhatják a Google keresőjének használatát is.

1.2 Navigáció

1.2.1 Kenyérmorzsa (Breadcrumb) navigáció
A lap.hu oldalak rendszere strukturált, ebben a struktúrában segít eligazodni a navigációs sáv. Az első elem minden lap.hu oldal esetében ugyanoda mutat: a "Lap.hu oldalak" link segítségével az összes lap.hu oldal katalógusát érhetjük el. Mellette azt a főkategóriát látjuk, amelybe az adott lap.hu oldal beletartozik. Mintánkon például a Baba.lap.hu oldal a "Család, gyerek" főkategóriát mutató oldalra linkel, itt tudunk tájékozódni arról, hogy ebben a főkategóriában milyen alkategóriákat tartalmaz a rendszer. A következő navigációs elem az az alkategória, amelyikbe a konkrét lap.hu oldal tartozik. Példánkban a baba.lap.hu oldalt a "Szülőknek" elnevezésű alkategóriába soroltuk be. A linkre kattintva láthatjuk, hogy ebben az alkategóriában a baba.lap.hu oldalunkon kívül még milyen más lap.hu oldalakat kínálunk a témakör iránt érdeklődőknek. A lap.hu oldal neve Minden lap.hu oldal egyedi névvel rendelkezik, melyet a böngészőbe beírva megtaláljuk az adott lap.hu oldalt. Például: a http://magyarorszag-kepgaleria.lap.hu/ böngészőkbe írandó URL helyett a protokoll nélküli magyarorszag-kepgaleria.lap.hu jelenik meg.

1.2.2 Tartalom
A lap.hu oldalak tartalomjegyzéke rövidített formában jelenik meg, de a harmadik sor végén lenyitható a teljes tartalomjegyzék. A tartalomjegyzék felépítése oldaltérképszerűen követi az oldalon található dobozok struktúráját, ezzel is segítve a felhasználók eligazodását.

1.2.3 Meghatározás
Szerkesztőink röviden összefoglalhatják az adott lap.hu oldal meghatározása részben, hogy pontosan mit is talál a felhasználó az oldalon. Például erp.lap.hu esetében jó, ha tudjuk, hogy egy integrált vállalatirányítási rendszerről tudunk tájékozódni.

1.3 Tartalmi rész
Tartalmi résznek tekintjük a navigáció alatti rész első három oszlopát. Itt találjuk meg a témához szorosan illeszkedő linkek sorát, melyeket szerkesztőink a lap.hu oldal tartalmává tettek. A dobozok strukturálják a linkeket, hogy a téma könnyebben áttekinthető legyen. A lap.hu oldalakon nemcsak a szerkesztő által szerkesztett, az oldal témájához kapcsolódó linkeket tartalmazó dobozok szerepelhetnek, hanem lehetnek fizetett hirdetést tartalmazó dobozok, valamint úgynevezett "Hírek a témában" dobozok is.

1.3.1 Hirdetések
A Central Médiacsoport Zrt. a hatályos jogszabályi követelményeknek megfelelően a hirdetéseket jól elkülönítetten jeleníti meg, és/vagy "Hirdetés" illetve (x) jelzéssel jelöli. Igyekszünk csak olyan hirdetéseket megjeleníteni, melyek látogatóink érdeklődésére számot tarthatnak.

1.3.2 Hírek a témában doboz
A szerkesztőnek lehetősége van arra, hogy az adott lap témájához kapcsolódóan megjelenő híreket egy automatizmus (RSS) segítségével megjelenítse az oldalon, hogy mindig a legfrissebb híreket olvashassák a téma iránt érdeklődő felhasználóink. A doboz lapozható, a négy legfrissebb hír olvasható először, a lap.hu oldal megnyitásakor. A doboz linkjei mellett feltüntetjük a forrást és a hír megjelenésének időpontját is. Ha valamely írással kapcsolatban Önnek kifogása van, kérjük, hogy az azt megjelentető honlap üzemeltetőjénél jelezze, mert a lap.hu oldalakon csupán közvetítő szolgáltatás valósul meg, szerkesztőink nem tudják a kérdéses tartalmat eltávolítani.

1.3.3 Tartalmi dobozok
A további dobozok a szerkesztő által felvett linkeket, illetve az általa beillesztett szövegeket tartalmazzák. Minden lap.hu oldal minimálisan 100 linket kínál az adott témában, és maximálisan 600 linket tartalmaz a gyors eligazodás érdekében.
- Linkek: olyan hivatkozások, melyekre kattintva egy lap.hu rendszeren kívüli oldalra navigálunk, ahol az adott lap.hu oldal témájának megfelelő tartalmú honlapot találunk. Amennyiben nem ezt tapasztalja, kérem, jelezze az adott oldal szerkesztőjének! Köszönjük, hogy segíti szerkesztőink tevékenységét!
- Szövegek: a dobozban való eligazodást, az adott lap.hu témájának további strukturálását szolgálja, ha az egyes dobozokon belül magyarázó szövegeket helyez el a szerkesztő. Ezek a szövegek nem kattinthatóak, pusztán a téma iránt érdeklődők szélesebb körű tájékoztatását szolgálják.
- A lap.hu oldalakra mutató linkek: megkülönböztetett színnel jelenítjük meg a lap.hu rendszer oldalaira mutató linkeket, hogy a rendszeren belüli további eligazodást, a kapcsolódó lap.hu oldalak megtalálását segítsük. Például: ha a felhasználó rákeres az autó témakörre, gyorsan eljut az auto.lap.hu oldalunkig, ha azonban speciálisan az autóalkatrészek iránt érdeklődik, az auto.lap.hu oldalon hamar megtudhatja, hogy létezik külön autoalkatresz.lap.hu oldal.

1.4 Negyedik oszlop
A negyedik oszlopban olyan ikonokat, navigáló gombokat találhat a felhasználó, melyek segítenek elérni a lap.hu oldalon található további funkciókat, illetve ezen automatizmusok segítségével az adott lap.hu oldalunkra rendszeresen visszatérő, az oldal felépítését és tartalmát jól ismerő látogatók eligazodását kívánjuk megkönnyíteni.

1.4.2 Új linkek/Hasznos/Népszerű doboz
- Új linkek: az adott lap.hu oldalra legutoljára felkerült öt link.
- Hasznos: a doboz aloldalakon lehetőségük van a felhasználóknak az egyes linkek ötfokú skálán való osztályozására, az alapján, hogy mennyire találják az adott linket hasznosnak, és a legjobb értékelést elért első ötöt jelenítjük meg a dobozban.
- Népszerű: A felhasználók által a lap.hu oldalon szereplő linkek közül legtöbbször választott öt link.

1.4.4 A Startlap kiemelt témái
A Startlap kiemelt témáit ajánljuk a felhasználók figyelmébe ebben a dobozunkban. A kiemelt témákat a Startlap Szerkesztőségének tagjai szerkesztik, érdemes körülnézni ezeken az oldalainkon is.

1.4.5 Fórum – legfrissebb topikok
Amennyiben a lap.hu oldalhoz tartozik fórum, akkor ebben a dobozban láthatók a legfrissebb témák, a legutoljára indított topikok. A témákra kattintva elérhetőek az egyes témákban található hozzászólások is, illetve a felhasználó aktívan bekapcsolódhat a beszélgetésekbe. A lap.hu oldalak mellett működő fórumokba hozzászólást csak regisztrált tagok tehetnek

1.4.6 Partner oldalak
A lap.hu oldalakról elérhetőek más, a Central Médiacsoport Zrt tulajdonába tartozó weboldalak, úgy nevezett partner oldalak. Partner oldalaink olyan aloldalaira igyekszünk mutatni, melyek segítik az adott témakör más irányú megközelítését.

1.5 Lábléc

1.5.1 Kapcsolat a lap szerkesztőjével
A lap.hu oldalak szerkesztői az adott tématerületen belül otthonosan mozognak, sokszor az adott téma szakértői is. A szerkesztők cégünk szerződött partnerei. Adatvédelmi okokból csupán azt az információt jelenítünk meg a lap.hu oldalon a szerkesztőről, amelyhez ő is hozzájárul. Amennyiben szerkesztőnk nem adta meg publikusan e-mail címét, akkor a felhasználó a Szerkesztő ikonról linkelhető űrlapon keresztül tud számára üzenetet küldeni.

1.5.2 A szerkesztő médiaajánlata
A szerkesztőnek lehetősége van hirdetési felületet értékesíteni az általa szerkesztett lap.hu oldalon, és a hirdetési felület értékesítésével kapcsolatos információkat, médiaajánlatát itt teheti közzé. Ha a lap alján nincs ilyen link, akkor a fentebb ismertetett módon ("Üzenet a szerkesztőnek") veheti fel a szerkesztővel a kapcsolatot.

1.5.3 Add a Startlaphoz
Az adott lap.hu oldal hozzáadása a Startlap saját, kedvenc linkekhez. A szolgáltatás részletes leírása: http://www.startlap.hu/sajat_linkek/segitseg/bemutatkozas/

1.5.4 Add a Kedvencekhez
Az adott lap.hu oldal hozzáadása a böngésző kedvenceihez, illetve könyvjelzőihez.

1.5.5 Segítség
Ez a dokumentum.

1.5.6 Kapcsolatfelvétel - Central Médiacsoport Zrt
A Lap.hu oldalak ügyfélkapujához vezető link. Annak érdekében, hogy a felhasználók könnyedén megtalálják az őket érdeklő információkat, kategorizáltan jelenítjük meg az információkat, így hamarabb megkaphatják kérdéseikre a választ.

1.5.7 A Lap.hu médiaajánlata:
Link a Central Médiacsoport Zrt. médiaajánlatára: cmsales_web_mobil_tarifatabla_2015.pdf

1.5.8 Felhasználási feltételek
A Startlap és a Lap.hu oldalak felhasználási feltételei. Link: http://lap.hu/sl_felhasznalasi_feltetelek/

1.5.9 Adatvédelem
A Startlap és a Lap.hu oldalak adatvédelmi nyilatkozata. Link: http://www.startlap.hu/sub/adatved.html

1.5.10 Impresszum
A Startlap Szerkesztőségének impresszuma, ahol minden, szerkesztőségünkkel kapcsolatos lényeges információ megtalálható. Link: http://www.startlap.hu/sub/impresszum.html

1.5.11 Webmestereknek
Pontos leírást adunk arról, hogy a weboldal tulajdonosok/üzemeltetők hogyan illeszthetik be az Add a Startlaphoz gombot honlapjaikba. Link: http://www.startlap.hu/webmester/

2 A doboz aloldalak felépítése
A doboz aloldalak a lap.hu oldalon a szerkesztő által kialakított dobozokból keletkeznek, és tartalmazzák a linkeket, amelyek a lap.hu oldalon az azonos című dobozban szerepelnek. Az oldal felépítése hasonló a lap.hu oldaléhoz, ami a fejlécet, 4. oszlopot és a láblécet illeti, azonban eltér a címsorában, a rendezhetőségében, és a tartalmi részében, ugyanis itt a doboz aloldalon érhetők el olyan funkciók, melyek már a lap.hu oldalon a link mellé téve az eligazodást gátolnák. Ezek a funkciók a hibajelentés, a Startlap Kedvenc linkekhez adás, és a link értékelése.

2.1.1 Címsor
A címsor a lap.hu neve mellett kiegészült a doboz címével. A lap nevére kattintva könnyen vissza lehet jutni az eredeti lap.hu oldalra.

2.1.2 Rendezés
A rendezés során megtekinthetik a felhasználóink, hogy a szerkesztő által választott sorrendtől eltérően, betűrendben, vagy értékelés alapján beállított sorrendben szeretnék látni a linkeket.
A link melletti nyíllal hozzáférhetővé válnak a következő funkciók:

2.1.3 Hibajelentés
Néha előfordul, hogy a szerkesztő elgépel valamit, a link mögötti tartalom megváltozott, vagy a weboldal gazdája más domain alá költözteti az oldalát, vagy hasonló nem várt események következnek be. Ilyenkor megköszönjük látogatóinknak, ha segítenek a szerkesztőinknek és jelzik ezeket a hibákat.

2.1.4 Add a Startlaphoz
Hozzáadható a Kedvenc linkek gyűjteményhez az eddig csak a böngészőben tárolt Kedvencek (Firefoxban Könyvjelzők), így ezek már nem csak arról a számítógépről érhetők majd el, ahol elmentette őket, hanem bárhol, ahol eléri az internetet. A szolgáltatás megismeréséhez kérjük, kattintson ide: http://www.startlap.hu/sajat_linkek/login.php

2.1.5 Értékelés
A felhasználóink egy ötfokú skála segítségével eldönthetik, hogy mennyire találják az adott linket hasznosnak. A legjobbra értékelt leghasznosabbnak ítélt öt link megjelenik a negyedik oszlopban. (Új linkek/Hasznos/Népszerű doboz)